Over mij

Schrijver, onderzoeker en docent: dat zijn de rollen die mij het beste passen. Al van jongs af aan ben ik bezig met schrijven en taal. Op de basisschool tikte ik toneelstukjes en verhalen op mijn tweedehands Brother-typmachine, die helaas vaak wel in de beginfase bleven steken.

Ik ging Nederlands studeren in Utrecht en bouwde aldaar mijn liefde voor taal, literatuur, cultuur en geschiedenis verder uit. Ik koos voor de wetenschap, ging promoveren en doceren aan de universiteit, en belandde uiteindelijk in 2017 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Rond dezelfde tijd ontdekte ik het vak van recensent. Eerst voor Theaterkrant en later voor dagblad Trouw schreef ik over cabaret en kleinkunst. Sinds eind 2018 ben ik de vaste cabaretrecensent van Trouw.

Mijn fascinatie voor humor, cabaret en satire gaat bijna net zover terug als mijn liefde voor taal en schrijven. Op mijn zevende of achtste maakte ik via de VARA-televisie kennis met komieken als Herman Finkers en Brigitte Kaandorp. In groep 7 gaf ik al een spreekbeurt over cabaret. Toen ik me in het derde jaar van mijn studie moest gaan oriƫnteren op een scriptieonderwerp, was humor het eerste waar ik aan dacht. Ik had inmiddels ook de historische letterkunde ontdekt en stortte me op de achttiende-eeuwse satire. Op dat terrein zou ik uiteindelijk in 2014 aan de Universiteit van Amsterdam promoveren.

De interesse in de meer recente humor bleef intussen en werd, dankzij het recenseren en mijn vriendschap met cultuurwetenschapper en cabaretkenner Dick Zijp, opnieuw aangewakkerd. Ik ging publiceren over Zondag met Lubach en begon aan een boek over Nederlandse humorschandalen. Dat boek verscheen op 18 augustus 2023 bij uitgeverij Atlas Contact.

Acteren is een andere oude liefde. Als kind schreef ik niet alleen toneelstukjes, ik speelde er ook graag de hoofdrol in. In mijn middelbareschooltijd was ik een trouw lid van de toneelclub op Reggesteyn. Ik herontdekte mijn passie voor toneelspelen dankzij enkele bezoekjes aan Buitenkunst. In 2016 stond ik aan de wieg van Theatergroep SNEU, een Utrechts amateurgezelschap waarmee ik geregeld op de planken sta.

Al werkte ik door heel het land, Utrecht bleef altijd mijn standplaats. Inmiddels woon ik daar samen met mijn vriendin in een fijn buurtje aan de noordoostkant van het centrum.